Štěpán
» Veletrhy
MEZINÁRODNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VELETRHY JSOU PŘEHLÍDKOU SKVĚLÝCH POTRAVIN
Novinky a trendy ze světa potravinářství přinese od 27. února do 2. března na brněnské výstaviště Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA. Tradičně jej doplní další veletrhy z příbuzných oborů - vinaře potěší VINEX, pro pekaře a cukráře je určen veletrh MBK, zařízení pro obchod, hotely a různá stravovací zařízení budou prezentována na veletrhu INTECO. Poprvé se letos uskuteční Mezinárodní veletrh potravinářských technologií SALIMA Technology. Novinkou je Festival chutí.
Technologický pavilon
Trendem posledních ročníků potravinářských veletrhů bylo oddělení technologií od klasické prezentace potravin a nápojů. Letos poprvé se však budou technologické novinky představovat na samostatném veletrhu SALIMA Technology. Návštěvníci jej najdou v pavilonu V společně s veletrhy MBK a INTECO. Vše bude tedy zaměřeno na stroje a zajímavosti v oblastech automatizace a robotizace v odvětví. Do Brna tak přijedou například firmy Asseco Solutions, AWH, Bohemilk, Keiblinger, KONEKO marketing nebo PANINI. Výhody automatizace v potravinářství objeví návštěvníci u firmy Stäubli Systems. S revoluční technologii Sous-Vide se seznámí na expozici VAC-STAR CZ. Na stánku X-MECHANICS bude k vidění například oficiální kávovar pro Mistrovství světa baristů značky Victoria Arduino. Skvělou ovocnou šťávu si vyrobíte na stánku Fresh Juice.
Chutě a vůně z celého světa na jednom místě
Kulinářské speciality ze všech koutů světa – tak by se dal ve zkratce popsat pavilon A. „Na SALIMĚ budou mít zastoupení snad všechny oblasti gastronomie, představí se dodavatelé masných výrobků, potravinářských přísad, mléčných výrobků, cukrovinek, čajů, kávy, alkoholických i nealkoholických nápojů,“ jmenuje manažer projektu Dušan Pelikán. Návštěvníci mohou vše ochutnat i zakoupit. Velké zastoupení budou mít zahraniční výrobci. K dispozici budou výrobky z Běloruska, Estonska, Itálie, Maďarska, Řecka, Slovenska nebo Tuniska. „Velkou expozici budou mít i indonéské firmy, které přivezou jak tradiční potraviny z různých oblastí Indonésie, tak své speciality,“ doplňuje Pelikán.
České regionální potraviny
Regionální dobroty jsou velkým hitem. Aby se v nich lidé lépe orientovali a mohli po těch nejkvalitnějších sáhnout v obchodě, je tu už mnoho let certifikát Regionální potravina, který uděluje Státní zemědělský intervenční fond. Výrobky s tímto označením nemohou chybět na letošní SALIMĚ. Do Brna na výstaviště je přivezou čerství i dlouholetí držitelé. Zájemci tak ochutnají pálenky Lihovaru Lžín, bylinné poklady LC rosa-bylinné čaje a Solertus, domácí knedlíky Svoboda, sýry z farem Amálka nebo Mlékárny Klíč. Svoje oceněné mošty přiveze Slovácká moštárna a originální produkty z arónie Jaromír Janhuba. Kečupy nebo omáčky představí Kand, cukr vrbátecký cukrovar a skvělou sekanou firma Ravy. Skvělé pivo ochutnáte od pivovaru Bizon, bylinnou medovinu od Ivany Bakrlíkové a připraveny budou i sirupy Linea Nivnice.
Gastronomická show i pekařské centrum
Potravinářské veletrhy se neobejdou bez doprovodného programu. Atraktivní bude třeba Gastrofest, na kterém se představí špičkoví kuchaři s bohatými zkušenostmi z českých i zahraničních kuchyní. Návštěvníci mohou navštívit také soutěž Pekař roku 2018 – Junior. Uvidí tak mladé pekařské talenty přímo v akci. Soutěž se uskuteční díky spolupráci se Svazem pekařů a cukrářů v ČR.
SALIMU doplní veletrhy MBK a INTECO
K potravinářské stálici patří i veletrhy MBK a INTECO. Cílem prvního zmíněného je zejména prezentace kvality a významu pekařského a cukrářského oboru. Vystavovat zde budou například firmy Jarospol, Kornfeil, J4, TOPOS či TenArt. Součástí veletrhu bude i Job Forum, jehož generálním partnerem je společnost Albert. Prezentovat se zde budou možnosti studia učňovských oborů. Na veletrhu INTECO se představí firmy BUKOTEC, Eiskon, Hraspo, GASTRO MACH, GOZ Gastro, Maláč, MONTYCON gastro, UNIS COOL a další. Výbavu kuchyní v podobě konvektomatů představí na veletrhu firmy Rational nebo Retigo.
Odborný program zaměřený na konkurenceschopnost a podporu exportu
Doprovodný program zaujme také odborníky. Uskuteční se Mezinárodní konference FOOD FORUM, která nastolí téma konkurenceschopnosti evropského potravinářství. Česká exportní banka přispěje Seminářem podpory podnikání a exportu. Zajímavá bude také konference Jak na export, kterou organizuje společnost EXPANDIST a vystoupí na ní například zástupci Google Česká republika nebo Procter&Gamble.
Novinkou je Festival chutí
Potravinářskou událost letos nově doplní Festival chutí, který se uskuteční v pavilonu C od 1. do 3. března. Osloví zejména všechny milovníky dobrého jídla a pití. Jeho hlavní částí bude festival minipivovarů, na němž se představí na 50 českých i moravských producentů piv. K ochutnání budou stovky pivních vzorků a také jedinečné pivní speciály. Kromě minipivovarů budou přítomni i prodejci různých pochutin od sýrů, paštik, pečiva, výrobků z medu až po dobroty z ovoce a zeleniny.
Nejlepší exponáty budou oceněny
Chybět tradičně nebude ani soutěž Zlatá SALIMA o nejlepší exponáty potravinářských veletrhů. Oceněné exponáty budou vyhlášeny na slavnostním večeru 27. února. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout v další dny konání veletrhů. Hodnotitelská komise je složena z předních odborníků v dané oblasti. Předsedou komise je Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Odborný doprovodný program
27. 2. 2018 – úterý
10.00
Tisková konference Packaging Live
Organizátor: Equicom s.r.o.
Místo konání: Pavilon G1, st. č. 065
10.00 – 12.00
Workshop – Modernizace technologií zpracování obilí
Organizátor: Svaz průmyslových mlýnů ČR
Místo konání: Kongresové centrum, sál D
11.00 – 18.00
Obaly pro potraviny a kosmetiku
Organizátor: Obalový institut SYBA
Míst konání: Pavilon A3, sál Morava
14.30 – 16.30
Mezinárodní konference FOOD FORUM
Konkurenceschopnost evropského potravinářství
s cílem zvýšení ochrany spotřebitele formou eliminace fenoménu dvojí kvality potravin, falšování potravin a boji proti nekalým obchodním praktikám
Organizátor: Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR
Místo konání: Hotel Holiday Inn Brno, Kongresová hala
18.30
Společenský večer u příležitosti zahájení veletrhů SALIMA, SALIMA TECHNOLOGY, VINEX, MBK, INTECO, EmbaxPrint 2018
Součástí programu bude vyhlášení výsledků soutěže ZLATÁ SALIMA 2018 a ZLATÝ EmbaxPrint 2018
Organizátor: Veletrhy Brno, a.s.
Místo konání: Rotunda pavilonu A
Vstup pouze pro zvané
28. 2. 2018 - středa
9.00 – 12.00
Jednání představenstva a dozorčí rady ČSZM
Organizátor: Český svaz zpracovatelů masa
Místo konání: Pavilon A3, sál Brno
Vstup pouze pro zvané
10.00 – 14.00
Seminář podpory podnikání a exportu
Organizátor: Česká exportní banka, a. s.
Místo konání: Kongresové centrum, sál C
10.00 – 13.00
Zasedání představenstva ACPP
Organizátor: Asociace českého papírenského průmyslu
Místo konání: Kongresové centrum, sál E
Vstup pouze pro zvané
10.00 – 13.00
Ekonomická komise AG ČR
Organizátor: Agrární komora ČR
Místo konání: Pavilon A3, sál Morava
11.00 – 13.00
Tisková konference SZPI
Organizátor: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Místo konání: : Administrativní budova, sál 102
Vstup pouze pro zvané
13.00 – 16.00
Konference ACPP
Organizátor: Asociace českého papírenského průmyslu
Místo konání: Kongresové centrum, sál B
13.00 – 15.00
Redakční rada časopisu Maso
Organizátor: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Místo konání: Pavilon A3, sál Brno
13.00 – 17.15
Jak na export – konference s mezinárodní účastí
Organizátor: EXPANDIST s.r.o.
Místo konání: Kongresové centrum, sál A
14.00 – 18.00
Kalendář roku
Organizátor: EXPO DATA spol. s r.o.
Místo konání: Administrativní budova, sál 102
Vstup pouze pro zvané
1. 3. 2018 - čtvrtek
10.00 – 13.00
Myslivecká komise AG ČR
Organizátor: Agrární komora ČR
Místo konání: Administrativní budova, sál 103
11.00 – 14.00
Valná hromada minipivovarů
Organizátor: Českomoravský svaz minipivovarů
Místo konání: Pavilon A3, sál Morava
2. 3. 2018 – pátek
10.00 – 12.00
Pracovní skupina pro vzdělávání
Organizátor: Český svaz zpracovatelů masa
Místo konání: Pavilon A3, sál Brno
27. 2. – 2. 3. 2018 – úterý – pátek
úterý 10.30, 12.00.14.00 16.00, středa - čtvrtek 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, pátek 10.00, 12.00, 14.00
Packaging Live – balicí linka v provozu
Organizátor: Equicom s.r.o., Veletrhy Brno, a.s.
Místo konání: Pavilon G1, st. č. 065
úterý – čtvrtek 9.00 – 17.00, pátek 9.00 – 16.00
Prezentace vítězných obalů certifikované soutěže OBAL ROKU
Organizátor: Obalový institut SYBA
Místo konání: Pavilon G1, st. č. 034
úterý – čtvrtek 9.00 – 17.00, pátek 9.00 – 16.00
Výstava Kalendář roku 2018
Organizátor: EXPO DATA spol. s r.o.
Místo konání: Pavilon G1
úterý – čtvrtek 9.00 – 17.00, pátek 9.00 – 16.00
Právní poradenství a informace pro spotřebitele
Organizátor: Asociace Sdružení obrany spotřebitelů
Místo konání: Pavilon A1, st. č. 039
úterý – středa 9.00 – 17.00
Národní soutěž PEKAŘ ROKU 2018 – Junior
Atraktivní výrobek roku
Pekařská show
Organizátor: Svaz pekařů a cukrářů
Místo konání: Pavilon V, st. č. 112
středa a čtvrtek 13.00, 15.00
Příprava moderního expressa
Připrav si své cappuccino
Ochutnávka cascary
Organizátor: Nestlé Česko, s.r.o.
Místo konání: Pavilon A1, st. č. 031
Stav k datu 12. 2. 2018